
Dětská hvězda "staropražské" skupiny Patrola a současný představitel malého Gavroše v muzikálu Bídníci, desetiletý zpěvák Robert Papoušek, bydlí se svými rodiči a bratrem v rodinném domku na okraji Prahy.
Kromě toho, že se doma odmalička a rád věnuje hře na klavír a zpěvu, nevyhýbá se ani vaření.
V Robertově případě se ale ještě nedá mluvit o koníčku. Jeho pobyt v kuchyni je častěji motivován tím, že to v ní lákavě voní, to když právě maminka připravuje něco dobrého k snědku. Někdy ale dostane chuť zdržet se v kuchyni a trochu mamince pomáhat. Pomáhá i zvědavě okukuje, jak se co dělá. A tak si pomalu a nenásilně osvojuje ty nejzákladnější kuchařské dovednosti a postupy.
Poblíž sporáku nebo trouby bychom adepta kuchařského umění našli spolehlivě v období předvánočním. Vyrábí s mámou cukroví, na Štědrý den pomáhal dokonce i s kaprem.
Robert sám je vděčný strávník, není, jak sám připouští, nijak vybíravý. "Nejvíc si pochutnám na smaženém sýru a na kebabčatech z mletého masa," svěřuje se. "Ale kdybyste chtěli vědět, co opravdu nemusím, je to drožďačka, prostě drožďová polévka," dodává ještě. "Ve školce jsme ji měli moc často, a tak se stalo, že se mi opravdu zprotivila. Maminka mi ji radši nedává."
Malý zpěvák se v případě nouze dovede o svůj vyhládlý žaludek sám postarat. Hrdě sděluje, že si umí ohřát párek nebo udělat volské oko!
Pro čtenáře Nedělního Blesku připravil dnes Robert Papoušek k inspiraci hned dva recepty. Oba jsou na sladkou "notu" a zpěvák je, jak nám předvedl, opravdu bravurně zvládá. První recept je jeho vlastní, druhý, na orientální cukroví, si osvojil od kuchaře restaurace, kterou jeho tatínek provozuje.
Ovocný salát
Banán, pomeranč nebo jakékoliv jiné ovoce nakrájíme a smícháme s jogurtem. Navrchu posypeme tenkou vrstvou rybízu a zastříkneme šlehačkou.
Baklava
Vezmeme lístkové těsto a rozválíme na čtverec. Čtverec rozřízneme na čtyři kusy. Doprostřed každého nasypeme rozemleté oříšky, přeložíme a slepíme po okrajích. Mašlovačkou potřeme rozšlehaným vejcem, položíme na plech a pečeme v troubě při mírnější teplotě, až kousky zezlátnou.
Potom připravíme nálev: Do hrnku nalijeme vodu, odměříme stejné množství cukru a obojí svaříme v kastrolku. Baklavu nálevem přelijeme
|